Yogan kom till mig bara så där plötsligt, som en present att vårda och ta hand om för alltid och där för att stanna! En av mina största inspirationer och den yogalärare som har funnits där för mig hela tiden är Maria Boox! När jag fick höra att Maria skulle ha en fördjupningskurs under två år i Yoga, anatomi, pranayama och filosofi bokade jag in mig direkt. En kurs jag kommer ha med mig hela livet på så många vis och jag är så glad att jag gjorde det. Jag är för alltid tacksam till yogan och att för möjligheten att få vara elev och lära i en fördjupning som denna. TACK Maria för dessa två år, det är bara början på något stort och TACK till min nya yogafamilj, vänner för alltid, ni har alla en särskild plats i mitt hjärta.

Så nu är det med STOR GLÄDJE och stolthet jag berättar att det blir en två-årig fördjupning igen och jag har fått möjligheten att få vara assistent på kursen. Om du funderar på att lära dig mer och fördjupa praktik och kunskap så ska du inte tveka. Det är helt enkelt en livsinvestering i dig själv och nu har du chansen.

Jag kan lova att det kommer bli två fantastiska år och ett tillfälle att få yoga och lära sig av en sådan pionjär inom Ashtangayogan är något man bara inte får missa. Dessutom får man hänga med mig också:-)

Kursen är indelad i fyra kapitel, spridna över två år. Vi kommer att träffas två gånger om året under sex dagar och ägna oss åt heltidsstudier. Det innebär att det blir fyra veckors undervisning totalt. Du förväntas dessutom studera olika delar av yogafilosofin mellan tillfällena. En 200 timmar lång online-kurs i anatomi ingår och hålls av David Keil på Yoganatomy. Dessutom ingår anatomi, chakra systemet och nervsystemet med Rebecca Carlowitz.

Det här är en exklusiv kurs för endast 16 personer, så du kommer att få alla fördelar med att arbeta i en liten, intim grupp med möjlighet till personlig uppmärksamhet.

Visst låter det fantastiskt? Jag lovar att du inte ångrar dig!
Läs mer om fördjupningskursen och anmäl intresse  här

20200316_182331.jpg
20200316_182345-1.jpg

Inför sista fördjupningsveckan är temat frihet eller MOKSHA som det så vackert heter. Vi ska fundera vad det betyder för oss. Resulterade i detta inlägg.

Vad är frihet för mig?

Frihet är när jag gör saker jag brinner för och när jag har den där känslan av LYCKA.

Jag upplever det många gånger och ofts kopplat till yogan.

Jag känner frihet när jag vaknar och tittar ut genom fönstret och bara tar in det jag ser.

Kärlek ger mig känsla av frihet, att känna att man kan ta emot likväl som ge kärlek.

Den största friheten upplever jag när jag släpper taget och ofta på nya platser där mina måsten inte existerar.

Jag upplever mer frihet i det enkla och spartanska, kanske jag då har mindre saker som stör mig.

Tänker också att lycka är samma som att känna frihet.

Fysiskt kan jag uppleva frihet när jag simmar i öppet vatten som att sväva fram utan tankar bara förflytta sig framåt i elementen. Vattnet, vinden och världen som skymtar i vattenbrynet. Helt fantastsik frihetskänsla.

Jag känner det när jag är ute och promenerar, när jag bakar, plockar svamp eller läser. Helt enkelt när jag gör det jag älskar och detta är kopplat till Att ha TID.

Varför är man inte alltid i frihetsruset?

Mycket av det som är frihet för mig är samtidigt en känsla av icke frihet.

Hinder som ställer till och blockerar. Hinder jag själv skapar och de som dyker upp.

Många gånger är tiden för mig det största hindret, att man har gett sig själv olika måsten.

Kontroll och frihet är lite tudelat. Ibland kan jag genom kontroll skapa den frihet jag vill ha. Som att kontrollera det som är hinder för att ge platsen för frihetskänslan.

Men kontroll är också i sig ett hinder då jag styr det. Jag kan då känna att kontrollen är i sig ett hinder till att släppa taget.

Att längta efter friheten och sträva mot den är också en form av kontroll då jag i detta ”missar” det som bara är just för stunden. Kanske kommer jag aldrig till den känslan då jag är upptagen i sökandet.

Så i någonslags kontext så är frihet att bara vara, att uppleva, att släppa taget och att ta in det som verkligen är både när tiden inte räcker till och när den är där. Ta vara på stunderna som ges och ge sig dem i present till sig själv för det är inte säkert att känslan varar bara för att man förändrar.

Om Shanti

Efter tryggheten i primary serien har jag blivit introducerad och börjat fördjupa mig i den andra serien intermediate serien eller NADI SHODANA. Det är så roligt att bara släppa och vara ELEV och ta in nytt. 

Känns oerhört påtagligt hur alla rörelserna hänger ihop med varandra och hur genialiskt ashtanga metoden är uppbyggd. Jag fascineras av kroppen som känns så förberedd för detta och att jag verkligen kan känna dessa samband och connect från rörelse till rörelse.
Och det gäller även primary serien som är klart förberedande för nadi shodana. Just nu jobbar jag mycket med min Bhuja Pidasana i att hitta lyften och jag jobbar mycket med mina vridningar i primary.

Primary serien bygger grunden för att fortsätta in i andra serien. David Swensson skriver att ashtangasystemet är uppbyggt som en yogisk lasagne. lager för lager där varje steg förbereder för nästa steg. Det tycker jag är precis som det är!

Kroppen har senaste tiden börjat bli lite mer tillåtande. Nästan alla rörelserna känns just nu med magen om jag gör min asanapraktik på morgonen och helst senast 06.00. När jag läser om Nadi shodana och effekterna i seriens asana tror jag på riktigt att de är exakt vad jag behöver just nu. Jag har nog varit lite rädd att ta in en ny serie, känt att jag inte är ”duktig” nog men även att flera asana är tryck mot tarmar och mage. Men detta känns förvånansvärt bra och bakåtböjarna  som just nu är en utmaning fungerar hyfsat. SÅ TACKSAM!

Nadi Shodana
I den andra serien öppnar vi energikanalerna och renar dem med hjälp av asana, andetaget, drishti och bandhas. Nadi shodana har mycket fokus på bakåtböjningar och vår ryggrad är nadis centrum och även där de stora energikanalerna flödar upp och ner längs med ryggraden. Genom vridningar rotationer, fram och bakåtböjningar blir vi smidiga och starka samt öppnar upp energikanalen för att låta pranan flöda fritt, vilket även nästkommande serier jobbar med. I Nadi Shodana är energiöppningen särskilt riktad mot ryggraden, höften och bäckenet.

Nadis är på yogaspråk energikanaler, kroppens ”trådsystem” eller nätverk som transporterar vår livskraft genom våra chakra.  Det sägs att vi har 72000 nadis. Nadis betyder rörelse eller flod. Alla nadis kommer från KANDAS, som är deras rötter som ligger ihop buntade som knutar, vår grund vår rot precis vid svanskotans spets

Yogans ”jobb” är att lösa upp dessa knutar lite i taget för att energin ska kunna flöda fritt.
Från Kanda upp längs ryggraden till Sahasra chakrat (kronchakrat) har vi den stora nadin SUSUSHMA kanalen, den nadi som bär ljuset av all kunskap.

På  var sin sida om den har vi IDA och PINGALA.
IDA är på den vänstra sidan och står för det feminin, intention, kyla och
kreativitet. Det är månens nadi
PINGALA är på den högra sidan och står för det manliga, ideérna, värme beslut och mod samtr har renande krafter, det är solens nadi.

I dessa kanaler flödar livskraften och vi arbetar verkligen med dessa när vi gör pranayama. Då de har stora effekter på nervsystemet ska man vara försiktig i att experimentera med avancerade pranayama.

Fortsättning följer av yogans effekter och fördjupning i denna underbara metod.

Ps. Bilden är en inspiration från serien, inte helt ‘korrekt’

Ardha Baddha Padmottanasana– bunden halvlotusställning i stående – half bound lotus  intense stretch
Ardha=Halv
Baddha=Bunden
Padma=Lotus, lotusblomma
Ut=djup, stark
Tan=tänja ut förlänga


Effekter:
Öppnar upp i höft, vrister och knän som blir rörligare/vigare.
Den gör även fötternas ledband, ryggen och vristerna mer smidiga.
Avlägsnar fett från höften och magen samt aktiverar matsmätningen.
Foten som är i halvlotus stimulerar organen, den vänstra stimulerar sidan av tarmarna och mjälten och den högra foten högra sidan av tarmarna samt levern.

Teknik:
Stå stadigt i Samasthiti, på inandningen lyfter man upp den högra foten till vänster ljumske med foten vänd uppåt, vänd sedan knät neråt mot golvet. Ta sedan den högra armen bak ryggen och greppa stortån med pek och långfinger. Sträck upp i bröst och rygg. Gör sedan en framåtfällning med den vänstra handen ner mot golvet, utanför vänsterfoten. Andas fem andetag. Därefter sträcker man upp halvvägs i en inandning och en utandning. På nästkommande inandning kommer man upp och hittar ett lyft i bröstkorg/rygg.
Kommer ner med foten på utandning, Upprepa på andra sidan.

Notering:
Gör denna asana med stor försiktighet! Det är viktigt att titta på början av ställningen och aldrig gå ner mot golvet om det gör ont i knät.
Om man inte når tån bakom ryggen kan man hålla foten med andra handen samt om möjligt ta tag med högerhanden runt armbågen.
Man kan gå ner med båda händerna i golvet.
När man går upp kan man böja på ståbenet så är det lättare.
Jag brukar även göra denna asana mot en vägg. Jag står då med rumpan mot väggen och kan på så vis göra den djupare.

Vinyasa:
Samasthiti
EKAM andas in sätt höger fot i halvlotus och bind om möjligt bakom ryggen
DVE andas ut böj fram kroppen och sätt vänster hand i golvet 5 BR
TRINI sträck upp i armen på en inandning och utandning
CHATVARI andas in och kom upptill stående
PANCHA andas ut släpp tån och kom ner med benet
SAT andas in sätt vänster fot i halvlotus och bind om möjligt bakom ryggen
SAPTA andas ut böj fram kroppen och sätt höger hand i golvet 5 BR
ASHTAU sträck upp i armen på en inandning och utandning
NAVA andas in och kom upptill stående
Andas ut och kom ner med foten in i Samasthiti

 

Utthita Hasta Padangusthasana – Utsträckt ben i stående ben
Utthita=Kraftig tänjning
Hasta=Hand
Pada=fot
Angusth=Stortå

Uttthita Parsvasahita – utsträckt ben åt sidan
Utthita=kraftig tänjning
Parsva – sida
Sahita=tillsammans med, åtföljd

Utthita Eka Padasana – utsträckt ben
Utthita=kraftig
Eka=en, singel, ensam, bara
Pada=Fot

Effekter:
Stärker benmusklerna och gör höften och ryggen smidig. Har positivverkan på balanssinnet, balansen gör denna asana stadig. När man jobbar i kraftigt muskellås avlägsnas fett vid mage och magen. Njurarna stärks och renas.

Teknik:
Man står i Samasthiti och lyfter först upp det högra benet. När man blivit van lyfter man benet rakt upp mot handen som greppar stortån. Därefter fäller man fram kroppen med hakan i strävan mot skenbenet. Blicken på stortån, aktiv hela tiden i ståbenet och höften parallell, andas fem andetag.
Därefter går man upp med överkroppen och sträcker ut benet i sidan till Utthita Parsvahita, där man försöker ha benet så mycket som möjligt ut i 90 grader från höften. 5 andetag här.
Sedan kommer man fram med benet och fäller över igen för att sedan sätta båda händerna i höften och sträcka ut benet rakt ut i fem andetag i Utthita Eka Padasana. Repetera vänster ben!

Notering:  Innan man övat upp smidigheten och balansen kan man ha benet böjt och då håller man tag om knät på utsidan.  Ett tips i att hitta balansen är att greppa foten från utsidan så man behåller rakheten i höften. Det kan också vara en hjälp att titta antingen snett uppåt eller ner mot golvet i början. Att ha ståbenet rakt och aktivt hjälper balansen, man aktiverar lårmusklerna upp mot höften. Ibland använder jag ett rep för nybörjare i denna position, de får då ha repet runt benet som sträcker för att kunna göra denna asana i sträckt position. Man kan tänka att benet aktiveras i kraft i golvet och i kraft i bandet. När man tar ut benet i sidan händer det ibland att jag sträcker ut armen rakt ut i sidan. Ej traditionsenligt men en bra hjälp om det vinglar.

Vinyasa:
Samasthiti
EKAM andas in vänster hand på höften och lyft upp höger ben.
DVE andas ut fäll ner mot höger ben 5 BR
TRINI andas in kom upp med överkroppen
CHATVARI andas ut med benet till höger 5 BR
PANCHA andas in kom fram med benet
SAT andas ut med hakan mot benet
SAPTA andas in och lyft överkroppen, sätt händerna i höften andas 5 BR med inandningen som man började med.
På sista utandningen sätt ner benet
ASHTAU andas in höger hand på höften & lyft upp vänster ben.
NAVA andas ut fäll ner mot vänster ben 5 BR
DaSHA andas in kom upp med överkroppen
EKADASHA andas ut med benet till vänster 5 BR
DVADASHA andas in kom fram med benet
TRAYODASHA andas ut med hakan mot benet
CHATURDASHA andas in och lyft överkroppen, sätt händerna i höften andas 5 BR med inandningen som man började med.
På sista utandningen sätt ner benet
Samashiti

13254219_1071589849621752_5977518989676819518_n

Parhsvottanasana – sidosträckning – side intense stretch
Utthita=Kraftig tänjning
Parshva=sida
Ut=djup, stark
Tan= Tänja ut, Förlänga

Effekter:
Frigör spänningar i höften och benen samt ryggen och fötterna.
Gör ryggraden och höften mer rörlig
Löser upp spänningar i axlar och skuldror, öppnar upp i bröstet och andningsvägarna
Den djupa vridningen och ett aktiverat maglås jobbar på att avlägsnas fett från mage och höft. Gynnsam mot ämnesomsättningen

Teknik:
Man står tre fotlängder brett, något kortare än trikonasana.  Den högra foten är vänd 90 grader mot kortänden av matten, den vänstra åker med halvvägs. Detta lite beroende på hur öppen höft man har. Strävan är att höften är parallell mot högerfoten, dvs. bakåt på mattan. Båda benen är raka. Spänn högerbenets lår så knät lyfter. Grunda den bakre hälen, framförallt utsidan så man får aktivitet upp i vänster höften.
Tänk på att inte stå med fötterna över mittlinjen utan att man har hälen på varsin sida om mittlinjen alt lite isär från varandra.
Sätt händerna bakom ryggen i namaste in mellan skulderbladen. Förläng överkroppen och fäll sedan ner med hakan i riktning mot höger skenben. I positionen aktivera höger stortåbas som en linje upp på insidan låret mot höften i ett medvetande att höger höft hålls bakåt. Vänster häl samma funktion mot vänster höften som vill framåt.
Drishti på nästippen

Notering: Sätt händerna på den motsatta armen istället alt på den andra armens armbåge. Om man har ländryggsproblem kan denna asana modifieras i att sträcka händerna framåt mot en vägg. Om man inte når skenbenet så sträva mot knät och så småningom längre ner.

Vinyasa:
Samastitih
EKAM andas in hoppa ut till tre fotlängder, sätt händerna bakom ryggen, placera fötterna med Hö bak, VÄ åt sidan.
DVE andas ut fäll ner mot höger ben 5 BR
TRINI andas in kom upp, rotera fötterna med VÄ fram HÖ åt sidan
CHATVARI andas ut mot vänster ben 5 BR
PANCHA andas in kom upp med benen aktiva, vrid fötterna fram hoppa fram till Samasthiti och kom ner med händerna .

20181104_114055