AnnaYoga

Man måste inte vara vig eller ung för att börja med yoga! Även du som känner dig stel eller otränad kan ha stor nytta av att sträcka ut kroppen. Yogan vi praktiserar heter Ashtanga Vinyasa Yoga. Yogan anpassas för varje individ då vi har alla olika förutsättningar och man börjar där man är.

Gårdagens eftermiddagsklass var jättehärlig! Maria pratade ifrån första kapitlet i Patanjalis Yogasutra, så nu känner jag att jag måste fördjupa mig i det kapitlet också, men det är bara superkul, älskar sanskrit! Det är ett otroligt spännande språk.
Maria inleder med att säga att det finns ingen sanning, det som sägs idag kan vara på ett annat sätt om två veckor. Vi är alla tolkare på våra sätt hela tiden. Man tar till sig det som man vill och känner att man vill ta till sig och tro på.
Den första sutran är atha yoga-anuśāsanam den kan tolkas på olika sätt.
Man kan översätta det som att ”Nu börjar det” men det kan också översättas och betyda att det redan har börjat och att det är här hela tiden. Man har inre frid och allt är precis som det ska vara.
Det kan vara att man lämnar sitt asanafokus bakom sig och börjar ta yogan till nästa steg. Det kanske är yogan för första gången eller att helt enkelt följa vägen för att hitta sig själv? ( egna tankar)

Vi pratade också om Chitta och Vritti, dvs medvetandet (chitta) och vågorna som  Maria kallade det, det som flyter och rör sig som vågor upp och ner på medvetandet, dvs störningar.
För att komma djupare stillar vi vrtti. För att stilla vrtti kan man lokalisera och jobba med Klechas dvs störningar.
Man ska vara medveten om vad man försätter sitt sinne i, vilka intryck man utsätter det för. Undvika det som distraherar, men kanske också möta det som distraherar.

Vi pratade också lite om att utöva yoga samt att undervisa i yoga. Som yogalärare har du ett ansvar för att lära sig mer och lära ut rätt till eleverna. Det är viktigt att slå hål på illusionerna på mattan så att vi förstår vilka vi är. Yoga ska utföras i fullständig närvaro inte mekaniskt. Det är även viktigt att ha kunskap om sin egen praktik, vad rörelserna står för, namnen på sanskrit som i sin tur är en skatt för själva rörelsen då den berättar för dig just vad den är viktig för.
Efter filosofidiskussioner fick vi sluta ögonen och fundera för oss själva vad är min intuition med den här veckan. Vad vill jag ha med mig hem.
Jag noterade ”att yoga i snällhet mot kroppen, att fokusera på varje andetag och att jag är på mattan för min egen skull”

I Sutra 1:10 står det om Nidra vilket är den djupa sömnen. Det äör viktigt att ha en bra balans med sin sömn, djup sömn och vakenhet. Sömnen behövs helt enkelt för en alert practice! Det blev påtagligt om jag jämförde morgonens practice jämfört med i går. I morse gick jag upp lite tidigare så jag hann duscha innan promenaden till Humanova.
Var på plats i tid och hade en härlig yogamorgon. Idag var yogan lite lättare, kände mig helt enkelt mjukare i kroppen. Det var nog att jag sov gott hela natten.

På yogamattan fick jag jättemycket hjälp av Maria, bla i min absoluta favoritasana, nämligen Baddha Konasana A. Jag är ganska djupt inne i den, så med assistans är jag extremt djupt inne i den vilket ger mig hundra procent kontakt med bandhas, det är magiskt. Nästa favorit är dropbacks, älskar Marias adjust där. Tror också att viss styrketräning gett god effekt för mig då jag känner tydlig bandhas även här och styrkan från benen.
Fick en rättelse i chaturangan, rumpan ner lite och axlarna lite upp och bak, svårare…

Oj vilket långt inlägg detta blev har ju inte ens kommit till eftermiddagen. I eftermiddag har jag träffat en nära vän som jag lärde känna på Ängsbacka för fyra år sedan och vi har ej träffats sedan dess! Hon tog mig ut till en UNDERBAR plats, Rosenhill på Ekerö! Bilderna får säga sitt här.

OM SHANTI

 image (1) image (2) image (3) image (4) image (5) image (6) image (7) imageimage

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: