Indiskt ris

Yogarapporten som följer är att det blev 20 minuters morgonyoga i lugnt tempo och fin andning.
Nu till en viktig ”fråga” Hur gör man riktigt gott indiskt ris som smakar som det i Indien?
Tacksam för alla tips!

Häromdagen skulle jag göra indiskt ris och satt och letade tips överallt på att kunna koka det bästa riset.
Det jag hittade var att det finns två sätt att koka ris på. Det ena är att man kokar i mycket vatten och när det är ca 5-10 minuter kvar häller man av vattnet i ett durkslag och låter riset stå och dra klart på eftervärmen i grytan. Det andra sättet är att man använder exakt vattenmängd till riset.
Jag tror mest på det första att man har mycket vatten.
En annan sak som verkar vara viktig och skrivs olika är att skölja riset. Ska man  skölja riset tre gånger eller 5 gånger.
(Att man sköljer det har och göra med  stärkelsen som man vill skölja bort.)  En del säger att det ska vara varmt vatten andra kallt.
Det stod också att riset skulle stå och dra i 20 minuter innan det ska kokas.
Jag följde en massa regler med mitt ris, det blev ok men inte perfekt.
Kan det bero på vilket ris man använder? Jag hade basmatiris, Villys.
Någon som vet vad som blir godsast och var man kan köpa ”riktigt” ris och vilket märke?

Smaksättningen av riset.
Riset kan med fördel smaksättas med en mängd kryddor och bildar nästan på så sätt en egen måltid.
Jag smaksatte mitt ris med en reduktion av scharlottenlök, vitlök och chili samt curry, lite spiskummin och kanel.
Det var riktigt gott! Tidigare har jag haft kanel, nejlika och ghee. Eller varför inte blanda ner lite grönsaker. Eller allra helst göra en god kichari.
Kichari är en rätt med mungbönor och ris kryddat och med olika grönsaker. En perfekt proteinrik middag om man är vegetarian eller annars också för den delen.
Kombination  mungbönor och ris är särskilt bra eftersom kolhydraterna i riset stimulerar upptagningen av proteinet i bönorna och förstärker detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.