Julmat

on

I år ska julafton vara hemma hos oss.
Vi är tre familjer som hjälps åt , lite knytis.
Utöver det vanliga julbordet har jag tänkt att göra en vegetarisk del på julbordet.
Här kommer några recept jag funderat på.

Omelettårta med tångkaviartopping och rödlök

6 ägg
1 tsk salt
4,5 dl mellanmjölk
1 msk smör

Topping
6 msk lätt crème fraice
1 msk vatten
100 g röd tångkaviar
3 msk fint hackad rödlök

1. sätt på ugnen 225 grader- Vispa äggen lätt med saltet, koka upp mjölken häll över äggen (ej jättevarm)
2. smörj en ugnsfast form – häll i äggsmeten
3. grädda 15-20 min
4. blanda Crème fraichen med vattnet, tillsätt 2 msk av tångkaviaren – Lägg i klickar på omeletten
5. fördela resten av kaviaren på klickarna samt finhackad rödlök

Ur :Tidningen Hälsa

Löjromssill med vörtsmulor

400 g matjessill
1 skiva vörtbröd
1 msk smör
2 dl lätt crème Fraiche
½ dl hackad gräslök
1 dl löjrom

1. Riv brödet – stek smulorna i smör, låt svalna
2. Lägg matjessillen på ett vackert fat – Blanda Crème Fraichen samt hälften av löken & löjromen
3. fördela det över sillen, klicka över resterande löjrom strössla gräslöken över samt vörtsmulorna

Ur: Ica Buffé

Citrussallad med saffranshalloumi

200 g halloumi
2 blodgrape
2 apelsiner
½ gul lök
ca 70 g blandade salladskott
2 msk olivolja
½ pkt saffran
flingsalt

1. skala frukten /filea i klyftor – skala o skär löken tunt
2. Blanda sallad med frukt, lök och ½ tsk flingsalt – lägg i vackra portionsskålar/glas
3. Skär osten i 8-10 stora bitar, stek hastigt ipanna (utan fett) dela i mindre bitar
4. blanda olja och saffran vänd runt ostbitarna i detta. Lägg på salladen

Ur: Ica buffé

Spenatstuvning

1 gul lök
2 påsar färsk bladspenat eller ett paket fryst
Färdig hollandaisesås
Gul currypasta
salt peppar
vitlök efter smak.

Experimentera!

Wok med pak choi

1 finhackad chili
2 finhackade citrongräs
3 finhackade vitlöksklyftor
300 g hackad svamp
1 msk olivolja
2 strimlade morötter
1 blomkålshuvud i buketter
0,25 strimlad vitkålshuvud
0,25 strimlad rödkålshuvud
2 strimlade pak choi eller mangold
10 cm strimlad purjolök
2 dl cashewnötter
0,5 msk röd currypasta
salt & peppar¨
1 lime
färsk koriander

1. fräs chili, citrongräs, vitlök och svamp i oljan
2.blanda ner morötterna,blomkålen samt vit- och rödkålen. När grönsakerna wokats
 några minuter – lägg i pak choi samt purjo, cashew och den röda currypastan.
3.Smaka av med salt, peppar o färsk pressad lime. Klipp över koriandern.

Rödbetbollar

Köp färdiga i frysdisken
världens godaste Rödbetsbollar från Green n leen
med rödbetor, dinkel och nakenhavre. Steks i olivolja.
servera på en salladsbädd med olika salladsorter samt rostade pumpafrön
strössla sist över hampafrön eller sesamfrön.

Avocadoröra

3 avocado
1 stor paket keso
salt peppar
spiskummin

Blanda smaka av!

Pepparrotsyoghurt

3 dl Grekisk eller turkisk yoghurt

färsk riven pepparrot efter smak

salt & peppar

Om någon har goda recept, dela gära med er!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.